szarlotka-z-beza

Szarlotka z bezą

Dzień dobry, witam Was serdecznie w Nowym Roku. Życzę Wam samych miłych chwil, przede wszystkim dużo zdrowia i szybkiego powrotu do normalności. A tymczasem zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast- szarlotkę z bezą, istne niebo w gębie. Wyobraźcie sobie kruchy spód, kwaskowe nadzienie z jabłek i chrupiącą i delikatną niczym chmurka górę z bezy. Brzmi wspaniale, prawda? I dokładnie tak też smakuje.

Inne ciasta z bezą:
– Brownie z bezą
– Ciasto cytrynowe z bezą (lemon meringue pie)
Kruche ciasto z porzeczkową bezą
– Kruchy placek ze śliwkami i bezą
– Tarta z malinami i bezą
– Tarta z rabarbarem i bezą

pyszna-szarlotka-z-bezą-684x1024 Szarlotka z bezą
Składniki
(duża blacha 27x37cm)
Spód
300 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie
1,5-2kg kwaśnych jabłek
(np.Antonówek luk Szara Reneta)
1-2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Beza
4 białka o temp.  » Czytaj Dalej:

0 comments on “Szarlotka z beząAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *