23 czerwca 2020
Wegański – kremowy sos pieczarkowy
Advertisements
Kremowy, wegański sos pieczarkowy, doskonały do dań głównych.
Składniki:
- 500 g umytych i obranych ze skórki pieczarek
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 3/4 szklanki namoczonych przez noc orzechów nerkowca
- 2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli morskiej (lub ilość wg preferencji)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Umyte i obrane pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno rozdrobnić w blenderze kielichowym.
abc
Najnowsze komentarze